In de pers

30 April 2018

Gazet van Antwerpen en De Standaard: Stalen boom herstelt oude traditie in ere

Op de Scheldeoever bij het kruispunt Scheldelaan-Kastelweg prijkt opnieuw een boom. Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) en voorzitter van het Havencentrum Lillo Ludwig Caluwé huldigden het kunstwerk zaterdag in. Een herstel van een oude Antwerpse traditie.

Eeuwenlang was een boom op deze plek een oriëntatiepunt voor schippers. Hier vierden ze hun behouden thuiskomst met een pijp tabak. Als ze de haven verlieten, zorgden ze ervoor dat hun schip bij 'het boomke' klaar was voor het woeligere water. Als beloning dronken ze op dit punt een glaasje rum.

In de loop der tijden is dat 'boomke' meermaals verdwenen, maar iedere keer werd er een nieuwe geplant. De boom die er nu nog staat, blaakt niet van gezondheid en is geen lang leven geschoren. Het is trouwens verboden om op de dijk te veel nieuwe bomen te planten. Een kwestie van de dijken niet te beschadigen. Vanaf zaterdag staat er echter opnieuw een boom. Een heel opmerkelijk exemplaar, want het is gemaakt in cortenstaal.

Picknickbank

Marc Van Peel en Ludwig Caluwé huldigden zaterdag de stalen boom in, een kunstwerk van Geert de Kockere. “Mooie zeemanstradities als deze mogen we niet zomaar laten verdwijnen. Daarom investeren we graag in dit prachtige kunstwerk. Door de combinatie met een picknickbank en informatiepanelen, ontstaat hier een prachtig nieuw beleefbaar plekje in de haven”, onderstreept Ludwig Caluwé.

Havenschepen Marc Van Peel vult aan: “Eigenlijk kennen veel te weinig mensen de verhalen van de maritieme wereld of de prachtige veelzijdigheid van het havengebied. Daar willen we verandering in brengen. Dit 'boomke' is een prachtig kruispunt van maritiem erfgoed en hedendaagse beleving.”

“Dit werk heeft verschillende lagen. Er is het silhouet van de jonge linde en de boom zelf die ligt te rusten op de grond. Afhankelijk van waar je staat, krijg je ofwel de Schelde of de industrie in beeld. Het omliggende landschap wordt dus een deel van het kunstwerk en zo bepalen de mensen zelf wat ze als achtergrond willen”, licht Geert de Kockere toe. (evdw)