In de pers

3 September 2013

De Standaard en Het Nieuwsblad: Typische streekproducten krijgen eigen plek op het net

'Het product moet ook door de mensen worden erkend als typisch voor de streek'

Wie binnen de provincie Antwerpen zoekt naar een typisch streekproduct, hoeft voortaan alleen maar te surfen en te klikken. De provincie lanceert de eerste website die netjes een overzicht biedt van alle Antwerpse streek- en hoeveproducten.

De website komt niet zomaar uit de lucht vallen. Via onder meer Rurant worden hoeve- en streekproducten uit onze provincie al langer gepromoot. Bundeling op een website is een logische volgende stap.

'Er zijn verschillende criteria geformuleerd waaraan een product moet voldoen', zegt bestendig afgevaardigde Peter Bellens (CD&V). 'Streekproducten zijn gemaakt met producten uit de streek of de verwerking ervan is eigen aan de streek. De productie moet hier gebeuren en al minstens tien jaar zijn volgehouden op een ambachtelijke wijze.'

'De laatste voorwaarde is misschien de moeilijkste. Het product moet ook door de mensen worden erkend als typisch voor de streek.'

Volgens de webontwikklaars is de site vooral heel gebruiksvriendelijk geworden. Er kan gezocht worden op naam, op regio of per productcategorie.

Om het gebruiksgemak te verhogen werd gekozen voor een mobiele versie en Google Maps. De doelgroep zijn allen die met hoeve- of streekproducten in aanraking komen, van producent tot consument en van toerist tot horeca-uitbater.

Fietsroutes

'De website is bovendien ook toegankelijk via tablet of smartphone', vult bestendig afgevaardigde Bruno Peeters (N-VA) aan. 'Dat is toeristisch belangrijk. Ook onderweg kan je snel opzoeken waar in de buurt zelfgemaakte ijsjes of andere producten worden verkocht. Daarom willen we dit verhaal ook koppelen aan onze thematische fietsroutes.

Ludwig Caluwé (CD&V), die voor de officiële lancering van de website vrijdag 30 augustus naar Herentals was afgezakt ziet, financiële opportuniteiten. 'In onze provincie tellen we al meer dan 220 provinciale producenten van hoeve- en streekproducten. Ze creëren heel wat lokale tewerkstelling en hebben dus een belangrijke economische waarde. Met de website kunnen we de sector ondersteunen.'

Marc Peeters

© 2013 Corelio