In de pers

2 September 2013

Antwerpse producten voortaan op lekkersmetstreken.be

Producenten en consumenten kunnen voortaan terecht op lekkersmetstreken.be voor informatie over Antwerpse hoeve- en streekproducten. De provincie lanceerde de website vrijdag in Fruitwinkel Roes in Herentals, één van de producenten. De website werkt ook op mobiele apparaten, heeft een goede zoekfunctie en een handige Google Maps-app. Op die manier moeten de producten toegankelijker worden voor iedereen.

“De website is het resultaat van een lange voorbereiding, die begon bij de lancering van Rurant een vijftal jaar geleden”, legt gedeputeerde voor het Plattelandsbeleid Peter Bellens uit. Die vzw stelde criteria op waaraan hoeve- en streekproducten moeten voldoen, en begon met het opstellen van een inventaris. Voor alle producenten in dat inventaris werd vervolgens een logo ontwikkeld – Lekkers met Streken – en nu ten slotte een website.

“Dankzij die website kunnen zij gratis hun producten tentoonstellen en profiteren van de provinciale promotiecampagne. Als er iets verandert in hun assortiment, of ze hebben nieuw fotomateriaal, kunnen ze hun pagina bovendien zelf gemakkelijk aanpassen”, vult gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé aan.

Voor de consument aan de andere kant biedt de website een handig overzicht van alle Antwerpse hoeve- en streekproducten. Omdat de website voor hen vooral gebruiksvriendelijk moest zijn, en dat zowel op desktop als op smartphone en tablet, werd gekozen voor een goede zoekfunctie, een mobiele versie en de integratie van Google Maps. “Wie aan het fietsen of wandelen is, kan hierdoor gemakkelijk opzoeken waar hij terechtkan voor een hoeve-ijsje”, stelt gedeputeerde voor Toerisme Bruno Peeters.

Producten met het label ‘Lekkers met Streken’ moeten voldoen aan vier criteria. De grondstoffen moeten geproduceerd of verwerkt worden in Antwerpen, evenals het eindproduct. Dit moet bovendien al minstens 10 jaar zo zijn, en dat op ambachtelijke wijze. Ten slotte moeten de producten door de bevolking zelf erkend worden als typisch voor de streek.