2004 - 2009

Vragen voor Vlaams Minister van minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen, Katleen Van Brempt

31 May 2006

Schriftelijke vraag over de reservatietijd voor de belbus in de regio Malle, Zandhoven en Zoersel

Vraag

Wegens het gering aantal reizigers wordt sinds 1 oktober 2005 de vaste buslijn 411 in de regio Malle, Zandhoven en Zoersel tijdens de daluren en in het weekend vervangen door een belbus.

Zonder de gemeentebesturen hiervan op de hoogte te brengen werd door De Lijn sinds begin februari 2006 de reservatietijd van de normale 2 uur op 24 uren gebracht.

Dat betekent dat de belbusklanten dus minimaal een volledige dag op voorhand moeten reserveren als ze gebruik willen maken van de belbus.

Volgens de vervoersmaatschappij moet een nieuw softwaresysteem er echter vanaf de zomer voor zorgen dat er opnieuw kan overgestapt worden op een reservatietijd van twee uur.

Daarom volgende vragen aan de minister:

1. Waarom is de reservatietijd voor de belbus in deze regio van 2 uur opgelopen naar 24 uur?

2. Waarom werd door de Lijn hierover geen overleg gepleegd met de betrokken gemeentebesturen?

3. Zal het nieuwe softwaresysteem nog deze zomer worden toegepast zodat opnieuw een reservatietijd van 2 uur geldt.

4. Zijn er in Vlaanderen nog regio’s waar de reservatietijd van 2 uur voor de belbus niet gerespecteerd wordt.

Antwoord

1. De belbus Malle-Zandhoven-Zoersel bedient een uitgestrekt gebied. De klassieke software voor Vraagafhankelijk vervoer, Ringsoftware, bleek de belbusorganisatie voor zo'n groot gebied niet aan te kunnen met als gevolg veel vertragingen en een slechtere bediening. Daarom voerde De Lijn Antwerpen voorlopig een eigen systeem in, dit in afwachting van de nieuwe vraagafhankelijke software Trapeze, die wel zulke grote gebieden toelaat en die eind juni 2006 in gebruik zal genomen worden. Vermits het door De Lijn Antwerpen gebruikte model geen directe communicatie toelaat met de belbuschauffeurs werd de besteltijd naar 24 uur gebracht zodat nu alle reservaties gegarandeerd uitgevoerd kunnen worden.

2. Het overleg over de vervanging van de buslijn 411 door een belbussysteem gebeurde via de overlegorganen Gemeentelijke Begeleidingscommissie en openbaar vervoercommissie. Gezien de dringendheid en de onmogelijkheid om anders dan met de tijdelijke oplossing te werken, werd geen overleg gepleegd met de betrokken gemeentebesturen. Wel werden alle klanten van de belbus aangeschreven en werden ook de gemeentebesturen geïnformeerd. Als eind juni de reservatietijd terug op 2 uur wordt gebracht, zal De Lijn alle betrokkenen opnieuw informeren.

3. Eind juni 2006 wordt de nieuwe software toegepast voor alle belbusgebieden in de entiteit Antwerpen.

4. In volgende belbusgebieden is de reservatietijd 24 uur:

1. Malle - Zoersel - Zandhoven
2. Heist op den Berg - Berlaar - Putte - Bonheiden