2003 - 2004

Vragen voor Minister van Financiën, Didier Reynders

25 August 2003

Schriftelijke Vraag over de BTW-aftrekbaarheid

Vraag

De BTW-handleiding nr. 351, 4° stelt dat de belasting die geheven werd van de goederen en diensten die bestemd zijn voor collectieve doeleinden, voor een receptie of een feest ter gelegenheid van een benoeming, een Sinterklaasfeest, e.d. aftrekbaar is.

Is de BTW geheven op een ter gelegenheid van een door een onderneming georganiseerd personeelsfeest gevraagde animatie bv. orkest, goochelnummer e.d. aftrekbaar ?

Is de aftrekbaarheid al dan niet afhankelijk van het feit dat het feest plaats heeft buiten de lokalen van de onderneming ?

Antwoord

Wanneer in het uitsluitend belang van alle personeelsleden, een bedrijf bepaalde sociale voordelen verstrekt die een collectief karakter hebben en die voor de toepassing van het Wetboek van inkomstenbelasting niet als voordelen van alle aard worden beschouwd, maar waarbij voor de toepassing van dat Wetboek de aftrek wordt aanvaard van de goederen en diensten die worden gebruikt om dat voordeel te realiseren, is de BTW, die geheven werd van deze goederen en diensten volgens de gewone regels aftrekbaar.

Goederen en diensten die bestemd zijn voor collectieve doeleinden op een receptie of een feest ter gelegenheid van een benoeming, een bekroning van arbeidslaureaten, een Sinterklaasfeest, en andere dergelijke feesten (bloemen voor versiering van het lokaal waarin het feest of de receptie plaatsvindt, animatie, …) zijn aldus aftrekbaar. Hierbij is het van geen enkel belang of de receptie of het feest in dan wel buiten de lokalen van de onderneming plaatsvindt.

Voor aftrek komt evenwel niet in aanmerking de BTW geheven van kosten van :- tabaksfabrikaten die aan personeelsleden aangeboden worden (art. 45, § 3, 1°, W.BTW);- sterke dranken (art. 45, § 3, 2°, W.BTW);- spijzen en dranken verschaft in restaurants en cafés maar ook, meer algemeen, in omstandigheden voor het verbruik ter plaatse (bv. maaltijden die in de onderneming zelf worden geserveerd door het personeel van cateringbedrijven of traiteurs) (art. 45, §3, 3°, W.BTW).Zo zijn de kosten voor eetmalen die door een belastingplichtige worden gemaakt, naar aanleiding van een receptie of een feest die hij voor zijn personeelsleden organiseert, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een patroonsfeest, in geen geval aftrekbaar.

De aandacht wordt er op gevestigd dat indien de receptie of het feest niet uitsluitend in het belang van de personeelsleden wordt georganiseerd, bovengenoemde kosten (bloemen, animatie, …) voor het geheel worden aangemerkt als kosten van onthaal in de zin van artikel 45, § 3, 4°, van voormeld Wetboek en er geen recht op aftrek is van de BTW geheven van deze kosten.