1999 - 2004

Vragen voor minister van Mobiliteit, Openbare werken en Energie, Stevaert

24 March 2000

Schriftelijke Vraag over schadevergoedingen bij fout uitgevoerde wegenwerken

Vraag

Acht jaar geleden werd bij de heraanleg van de gewestweg Kalmthoutsesteenweg in Wuustwezel een drempel verkeerd aangelegd. Hierdoor werd schade veroorzaakt aan een gezinswoning.
Het Vlaams Gewest werd enkele weken geleden in beroep veroordeeld tot een schadevergoeding van meer dan twee miljoen frank.

1. Werd het Vlaams Gewest reeds eerder veroordeeld in soortgelijke zaken?

2. Lopen er vandaag nog procedures tegen het Vlaams Gewest in soortgelijke zaken?

3. Op welke begrotingspost worden deze schadeloosstellingen geboekt?
4. Welke lessen voor de toekomst werden hieruit getrokken?

Antwoord

Vooreerst dient er duidelijk het volgende te worden gesteld.
Het hof van beroep stelt dat de deskundigen erop gewezen hebben dat het berekenen en het simuleren van de invloed van de verkeerstrillingen op de constructies in kwestie bijkomend wetenschappelijk onderzoek zou vergen. Een verwijzing naar de trillingen ten gevolge van het verhoogde plateau is bijgevolg slechts een hypothese. De deskundigen spreken zelf van "indicaties". Zij bevestigen bovendien dat het aangelegde verkeersplateau niet agressief is en zelfs tegen zeer hoge snelheid kan worden bereden.

Op basis van veronderstellingen, waarvan wordt toegegeven dat ze werden verkregen zonder noodzakelijk bijkomend wetenschappelijk onderzoek, besluiten dat het verkeersplateau de hoofdoorzaak is van de schade, is dan ook onterecht, temeer daar de deskundigen uitdrukkelijk stellen dat de conceptie en de structuur van de woningen 25 en 27 bevorderlijk werkten voor het optreden van de schade, terwijl ook het te snelle verkeer over de drempel nadelig werkte. Er had dan ook minstens een gedeelde aansprakelijkheid dienen te worden uitgesproken. Zonder meer stellen dat de drempel verkeerd werd aangelegd en schade aan de woning veroorzaakte, is dan ook de feitelijkheden van de zaak miskennen. Het Vlaams Gewest overweegt om cassatieberoep in te stellen tegen het arrest van het hof van beroep van Antwerpen.

1. Dit is de eerste veroordeling van het Vlaamse Gewest in een dergelijke zaak.

2. Momenteel zijn er nog vijf andere gelijkaardige zaken in behandeling, waarvan drie uitgaande van bewoners van de Kalmthoutsesteenweg in Wuustwezel.

3. Het betreft begrotingspost 63.00.34.40 van het Vlaams Infrastructuurfonds (VIF): "Allerhande schadevergoedingen aan derden".

4. Aangezien er niet in een wettelijke regeling voorzien was voor de aanleg van verkeersplateaus, werd in mei 1994 het dienstorder LI/AWV 94/1 verdeeld, waarin de aanleg en signalering van verkeersplateaus werd geregeld. Sinds 1 november 1998 is het koninklijk besluit van 9 oktober 1998 van toepassing. Het dienstorder AWV 99/13 regelt de uitvoering ervan. Tegen 1 november 2001 moeten alle verhoogde inrichtingen eraan voldoen.