1999 - 2004

Vragen voor Minister van Onderwijs en Vorming, Marleen Vanderpoorten

18 April 2000

Schriftelijke Vraag over de subsidiëring van levensbeschouwelijke instellingen

Vraag

De Vlaamse Gemeenschap verleent subsidies aan de leergangen en/of aan de studenten van de katholieke en protestantse theologische faculteiten, evenals aan het Instituut voor het Judaïsme.
Bestaat een analoge tegemoetkoming aan instellingen van de niet-confessionele levensbeschouwingen?
Graag vernam ik van de minister-president de wettelijke of reglementaire basis voor deze tegemoetkomingen, de bedragen die in de begrotingen 1999 en 2000 werden opgenomen, evenals het aantal personen waarop deze tegemoetkomingen toepasselijk zijn.

Antwoord

De Vlaamse Gemeenschap financiert de opleidingen van :
1. Instituut voor de Studie van het Jodendom:
1999 : 2 miljoen fr.
2000 : 2 miljoen fr.
Reglementaire basis: het begrotingsdecreet.

2. Universitaire Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid:
1999 : 11,4 miljoen fr.
2000 : 11,5 miljoen fr.
Reglementaire basis: artikel 169 van het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universi-teiten in de Vlaamse Gemeenschap.

3. In het kader van de reguliere academische opleidingen, hoofdstuk III van het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap : de opleidingen Moraalwetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Gent en de opleidingen Godgeleerdheid, Godsdienstwetenschappen verleent geen directe tegemoetkomingen aan individuele personen, behoudens de studietoelagen aan de studenten die aan de toepassingsvoorwaarden voldoen.