In de pers

10 March 2016

Made in Antwerpen: Fiets! snelste groeier van provincie Antwerpen

Hendrik Winkelmans en Catherine Van Dijk (koppel links op de foto) hebben met Fiets! de snelst groeiende onderneming van de provincie Antwerpen opgericht. Na nauwelijks zes jaar telt het bedrijfje uit Berchem 13 winkels in Vlaanderen en 15 in Nederland. Daarmee realiseerden ze in 2014 een omzet van liefst 40 miljoen euro en hebben ze werk gecreëerd voor 200 man.

Het financiële weekblad Trends selecteert elk jaar de snelst groeiende ondernemingen in alle Vlaamse provincies en Brussel. De bedrijven worden daartoe opgedeeld in grote ondernemingen, middelgrote ondernemingen en kleine. Grote ondernemingen realiseren meer dan 10 miljoen euro omzet, middelgrote 1 tot 10 miljoen euro en kleine minder dan 1 miljoen. De vergelijkende tabellen worden in elke categorie opgemaakt in functie van het groeicijfer van de omzet, het personeelsbestand en de cashflow over een periode van vijf jaar.

Winkelketen voor fietsen en accessoires Fiets! uit Berchem wint de Gazelle in de categorie kleine bedrijven. De zaakvoerders van Fiets! zagen in 2009 een gat in de traditionele fietsenbranche. Die was sterk versnipperd en wat verouderd, in vergelijking met de rest van de retail. Door het aanbieden van service op maat kunnen de stichters Hendrik Winkelmans en zijn echtgenote Catherine Van Dijk opboksen tegen de onlineverkoop. Het sportief en recreatief fietsen in Vlaanderen zit in de lift. De toenemende populariteit van de elektrische fietsen, en de laatste tijd ook meer en meer elektrische mountainbikes, verklaren ook deels het succesverhaal van Fiets!. Van 0 naar 40 miljoen euro omzet in zes jaar is alvast een huzarenstukje in een traditionele branche.
Om die snelle expansie waar te maken heeft Fiets! het familiale investeringsfonds Vermec mee aan boord gehaald. De meerderheid van de aandelen zit evenwel nog altijd bij Winkelmans en Van Dijk.

Alles begon voor het koppel met de overname van de fietsenwinkel Jomasport in Gent. Drie maanden later opende ze al een tweede winkel in hun thuisstad Antwerpen. Zes jaar later telde Fiets! 13 winkels in Vlaanderen – een 14de opent weldra de deuren.

I.R.S.-Btech uit Puurs wint in de categorie grote bedrijven. Het bedrijf promoot en verdeelt EPDM en andere bouw-en dakmaterialen bij alle actoren – architecten, openbare besturen, aannemers en dakwerkers – maar ook bij professionele handelaars in bouw-en dakmaterialen. De logistiek gebeurt vanuit het nieuwe distributiecentrum van 15.000 m2 in Puurs. De grote sprong voorwaarts kwam er in 2011, toen Btech fuseerde met IRS International uit Deinze, zijn grootste concurrent in EPDM-dakbedekking. Zo ontstond I.R.S.-Btech met momenteel een 300-tal medewerkers.

SPS uit Meer is de snelste groeier in de categorie middelgrote bedrijven. Smart Packaging Solutions is een zelfstandige businessunit van het familiebedrijf VPK Packaging Group. Van oud papier maakt VPK papier en kartonnen verpakkingen. Een van de sterke punten van SPS is dat zij niet puur een producent van dozen zijn, maar dat er verpakkingsoplossingen worden geboden aan iedere klant, in functie van zijn logistieke en marketingnoden. SPS is een sterke groeier en verkoopt 84.000 ton massief karton per jaar, goed voor 70, 5 miljoen euro omzet, een verdubbeling in acht jaar tijd. Het aantal medewerkers in Meer steeg van 45 naar 130.
De trofeeën werden overhandigd door Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor Economie in de provincie Antwerpen: “De Gazellen in onze provincie stimuleren mee onze groei en dragen bij aan de economische topregio die onze provincie Antwerpen vandaag is. Antwerpen is niet alleen een havenstad. Ook daarnaast hebben we een bonte mix van sterke, grote bedrijven. Onze regio realiseert meer dan een derde van de Vlaamse toegevoegde waarde en meer dan de helft van de Vlaamse export is afkomstig van Antwerpse ondernemingen. De lijst van de 200 geselecteerde Gazellen bevestigt dit. Heel wat groeibedrijven bevinden zich in de transport- en logistieke sector. Als provincie zetten we in op de uitdaging om innovatieve, creatieve en economisch rendabele alternatieven te ontwikkelen en de concurrentiekracht van onze provincie te verstevigen.”, verduidelijkt Caluwé