In de pers

26 September 2015

Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen: Hooibeekhoeve zoekt naar innovatieve landbouwtoepassingen

Een aannemer start volgende week met de bouw van tweede melkveestal op de Hooibeekhoeve in Geel-Ten Aard. Dat maakt vernieuwend landbouwonderzoek in het provinciale centrum mogelijk.

Klassieke eerstesteenleggingen zijn passé. Daarom nam het startschot van een nieuw bouwproject op de Hooibeekhoeve in Ten Aard de vorm aan van een originele toost. Tweehonderd jongeren uit de vier landbouwscholen Kogeka Geel, kOsh Herentals, VITO Hoogstraten en PITO Stabroek hieven het glas -in dit geval een brikje melk- op de goede afloop van de werkzaamheden. Die starten begin volgende week en moeten over een jaar afgelopen zijn.

Is de bouw van een nieuwe melkveestal nieuws? Wel als die anderhalf miljoen euro kost en die infrastructuur de zowat 1.000 melkveehouders uit onze provincie vooruit kan helpen. Want de bijkomende melkveestal maakt het voor het praktijk- en voorlichtingscentrum mogelijk om vergelijkend onderzoek te doen naar heel wat innovatieve landbouwtoepassingen.

Identieke omstandigheden

'We bouwen in het verlengde van onze bestaande melkveestal een even grote, gloednieuwe stal', zeggen Ilse Van den Broeck en Marijke Van Looveren van de Hooibeekhoeve. 'Die eerste fase moet in februari klaar zijn. In de daaropvolgende fase van zes maanden optimaliseren we de oude stal. Zo krijgen we twee identieke stallen, zodat we in identieke omstandigheden tot betrouwbaar vergelijkend onderzoek komen.'

Dat onderzoek heeft betrekking op soorten voeding, roostervloeren, nieuwe melktechnologieën en andere praktijkvragen van de melkveehouders. 'Daarvoor rusten we de stallen uit met automatische klimaatregeling, individuele ruwvoederbakken en een pocketvergister. Dat is een installatie die drijfmest van de koeien door vergisting omzet in biogas.'

'Dat wordt op zijn beurt gebruikt als brandstof voor de biogasmotor die elektriciteit en warmte levert', zegt gedeputeerde voor landbouw Ludwig Caluwé (CD&V) van de provincie Antwerpen.

De Hooibeekhoeve gebruikt in haar werking ook geen druppel drinkwater van Pidpa meer. 'Onze runderen krijgen regenwater te drinken.' (ho)