In de pers

29 May 2015

Gazet van Antwerpen: Groene Kring Antwerpen laat jeugd kennismaken met landbouw

Mechelen - De Mechelse Grote Markt werd door de Groene Kring Antwerpen voor een dagje omgevormd tot een boerderij. Zo'n 1300 kinderen brachten een bezoek aan deze pop-upboerderij, om er zo kennis te maken met het leven op een landbouwbedrijf.

De kinderen mochten er dieren aaien, zaadjes planten, een geïmproviseerde koe melken, post vatten achter het stuur van een grote landbouwtractor en zelfs een hoeve- ijsje eten met verse melk. Medewerkers van de Groene Kring, die deel uitmaakt van de groep Boerenbond, gaven rondleidingen aan tientallen scholen. De leerlingen werden langs verschillende workshops en educatieve spelen geleid. Jonge land- en tuinbouwers leerden hen de land- en tuinbouwsectoren kennen. Na afloop kregen de kindjes een rugzakje met een appel, een boekje met info over gezond eten en nog een aantal gadgets mee. "De bedoeling van deze dag is dat we de kinderen tonen met welke passie en kennis de land- en tuinbouwers in Vlaanderen dit voedsel produceren", stelt Christel Covens, voorzitter van Groene Kring Antwerpen.

Positief daglicht

"Met dit evenement willen we de landbouwsector, die toch nog een groot deel uitmaakt van onze deelgemeenten, in een positief daglicht stellen. Bovendien kunnen kinderen uit de stad spelenderwijs in contact komen met het leven op de boerderij", vindt schepen van Landbouw en Jeugd, Greet Geypen (Open Vld). Ook gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé (CD&V) is van oordeel dat de nieuwe generatie niet langer opgroeit met een boerderij in de achtertuin. Ook al eten ze dagelijks vlees, groenten en fruit dat afkomstig is van de landbouw.

"De Groene Kring ontving 2500 euro van de provincie om dit evenement te organiseren. Dat is het zeker waard", zegt Caluwé.

Zintuigen gebruiken

Arthur (7) komt glunderend van de tractor gestapt. "Amai, wat zit je daar hoog in. Ik kon de hele Grote Markt zien. Heel leuk", klinkt het. "Hier kunnen de kinderen voelen, ruiken en al hun zintuigen gebruiken. Dat is wat anders dan een theoretische les. De kinderen die in de stad wonen komen weinig in contact met een boerderij.

Dat merk je. Daarom is dit een lovenswaardig initiatief", zegt Juf Evi van het eerste leerjaar van het Scheppersinstituut.

Juf Carina van de derde kleuterklas van Sint-Jozef Coloma is formeel. "De kinderen zien geen boerderij meer. Ze zien de melk in de winkel. Die komt voor hen van de Delhaize of van de Carrefour, niet van de koe. Dat de eieren van de kippen komen, dat is ze wel bekend. Sommigen hebben thuis ook kippen. Maar hoe brood en kaas gemaakt wordt, dat weten ze niet. Ik moedig dit initiatief dus aan", weet de juf.

Juf Annemie van de speelleerklas van De Sprankel vindt dit evenement heel belangrijk. "Voor veel kinderen is het de eerste keer dat ze zo dicht bij de dieren staan. We leren ze daar wel wat over op school, maar de waarneming van de levende dieren is toch voor veel kinderen een belevenis. Een aanrader voor scholen in de buurt."

JUF EVI Scheppersinstituut ''Hier kunnen de kinderen voelen en ruiken, en al hun zintuigen gebruiken."

LEO DE NIJN