2004 - 2009

Vragen voor Vlaams Minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen

28 September 2004

Schriftelijke vraag in verband met de ratificatie van de Europese conventie inzake archeologisch erfgoed.

Vraag

Het Europees Verdrag inzake de bescherming van het Archeologisch Patrimonium, dat in januari 1992 in La Valletta in Malta werd goedgekeurd door de Raad van Europa, is voor zover wij konden nagaan nog steeds niet geratificeerd door België. Zowel een ondertekening door de gemeenschappen en gewesten als door de federale overheid is hiervoor nodig.

In antwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Riet Van Cleuvenbergen antwoordde Vlaams Minister Johan Sauwens in maart 2001 dat de Vlaamse regering concrete stappen zou ondernemen om deze Conventie van Malta inzake de bescherming van archeologisch erfgoed door België te laten ondertekenen.

Kan de minister mij laten weten wat de stand van zaken is in dit dossier ?

Antwoord

Het verdrag inzake de bescherming van het archeologisch erfgoed van de Raad van Europa (Conventie van Malta) werd op 16 januari 1992 in Valetta goedgekeurd. Het vervangt het oudere Europees verdrag inzake de bescherming van het archeologisch erfgoed (Londen, 1969). Vrijwel alle Europese landen hebben het nieuwe verdrag dan ook formeel geaccepteerd door ondertekening en een groeiend aantal (begin oktober 2004: 31) laat het door ratificering ook effectief in werking treden.

Voor België zijn zowel ondertekening als ratificering gebonden aan de gemengde bevoegdheidsstructuur, waarbij de federale overheid in samenspraak met gemeenschappen en gewesten moet opereren.

Voor de eerste fase is heel de procedure al doorlopen: België heeft de Conventie ondertekend in Straatsburg, op 30 januari 2002. Vanwege Vlaanderen werd hiertoe door de Vlaamse regering, bij beslissing van 12 oktober 2001, de goedkeuring gehecht aan het Europees Verdrag en werd de federale vertegenwoordiger gemachtigd om namens de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest te ondertekenen.

De procedure voor de ratificering van de Conventie is nog lopende. Voor Vlaanderen is de Dienst Buitenlands Beleid van de Vlaamse Gemeenschap kan het dossier aan het voorbereiden. Na aflevering van het advies van de SERV kan het decreet gestemd en bekrachtigd worden door de Vlaamse Regering.