2004 - 2009

Vragen voor Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel, Fientje Moerman

10 June 2005

Schriftelijke vraag over het tekort aan arbeidskrachten in de vleessector

Vraag

Het beroep van slager biedt vandaag de dag veel toekomstperspectieven, doorgroeimogelijkheden en werkzekerheid.

Bedrijven in de vleessector die de werkgelegenheid voor de komende vijf jaar kunnen inschatten, geven allemaal een groei aan. De sector biedt ook voldoende doorgroeimogelijkheden: Volleerde beenhouwers kunnen doorgroeien tot atelierverantwoordelijke en verantwoordelijke voor de winkelorganisatie, de inkoop en de ingangscontrole. Voor de net afgestudeerden zijn de kansen op de arbeidsmarkt zeer gunstig. Zo blijkt uit een VDAB-studie over schoolverlaters in 2004 dat alle leerlingen uit de 3de of de 4de graad beroepsonderwijs binnen het jaar na hun afstuderen een job gevonden hadden. Ook alle leerlingen uit de middenstandsopleiding geraakten aan het werk.

Naast deze positieve toekomstperspectieven en doorgroeimogelijkheden is het beroep van slager ook minder zwaar geworden als gevolg van de vele technologische investeringen.

Ondanks dit alles, blijkt er binnen de sector een tekort aan arbeidskrachten te ontstaan. (Fedis.net nr 04 - juni 5005) De vleessector zelf is onophoudelijk op zoek naar slagers en vooral naar gespecialiseerde afgestudeerden in de deelberoepen uit de vleessector.

Daarom volgende vragen aan de Minister:

- Zijn er in de gespecialiseerde opleidingen in de vleessector in Vlaanderen voldoende opleidingsplaatsen voorzien om de huidige vraag naar arbeidskrachten op te vangen?

- Is de minister op de hoogte van het tekort aan gespecialiseerde afgestudeerden voor de deelberoepen uit de vleessector?

- Zijn er maatregelen in voorbereiding om deze tekorten weg te werken?

Antwoord

1. Zijn er in de gespecialiseerde opleidingen in de vleessector in Vlaanderen voldoende opleidingsplaatsen om de huidige vraag naar arbeidskrachten op te vangen?

1.1. Onderwijs

Binnen Onderwijs zijn er opleidingen voor de vleessector binnen het voltijds secundair onderwijs (TSO en BSO), het deeltijds secundair onderwijs (DBSO), het buitengewoon secundair onderwijs (BuSO) en het volwassenenonderwijs (OSP).

Hierbinnen worden o.a. de volgende studierichtingen/opleidingen aangeboden:
Slagerij en vleeswaren (TSO)
Slagerij en vleeswarenbereiding (TSO)

Slagerij en vleeswarenbereiding (BSO)
Slagerij en verkoopsklare gerechten (BSO)
Slagerij en fijnkosttraiteur (BSO - 7de specialisatiejaar))

Slager (DBSO)
Slagergast (DBSO)
Uitbener - uitsnijder (DBSO)

Slagergast (BuSO)

Beenhouwerij (OSP)
Slagerbedrijf (OSP)
Vleeswarenbereider, slager, fijnkost, traiteur (OSP)

Er zijn dus binnen onderwijs een voldoende aantal opleidingen die inspelen op de vraag van de sector.

Voor elke studierichting/opleiding kennen we het precieze aantal cursisten of leerlingen en dit voor de opéénvolgende referentiejaren of schooljaren. Die cijfers tonen inderdaad aan dat het aantal cursisten en leerlingen de laatste jaren daalt.

De cijfers voor het OSP zijn:

Onderwijs voor sociale promotie - Aantal cursisten per referentiejaar