2003 - 2004

Vragen voor Vice-Eerste Minister en Minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael

22 March 2004

Schriftelijke vraag over het negeren van de taalwet door de Brusselse burgemeesters

Vraag

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft vanwege de gemeentebesturen een permanente burgerlijke ongehoorzaamheid plaats inzake de toepassing van de taalwet. Naar aanleiding van de schorsing door de Raad van State van het zgn. taalhoffelijkheidsakkoord, bevestigde deze nogmaals de reeds jarenlange aangehouden interpretatie van zowel de Raad van State als de Vaste Commissie voor Taaltoezicht inzake de toepassing van de taalwet op de plaatselijke Brusselse besturen: nl. dat de taalwet van toepassing is op alle personeelscategorieën, inbegrepen de contractuelen, en dat aan de taalkennisvereisten moet voldaan zijn op het ogenblik van de aanstelling, benoeming, bevordering, enz.

Reeds decennialang negeren de Brusselse burgemeesters terzake de wet.

a) welke maatregelen heeft u in het verleden genomen tegen deze burgemeesters; waren dit dezelfde die u nu in het vooruitzicht stelt t.a.v. de burgemeesters die een burgerlijke ongehoorzaamheid bepleiten n.a.v. de Europese verkiezingen ?

b) bent u al dan niet de mening toegedaan dat de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk gewest, omwille van deze hoofdstedelijkheid, een bijzondere inspanning zouden moeten leveren teneinde de toepassing van de taalwetgeving, de pacificatiewetgeving bij uitstek, te garanderen volgens de vermelde gemene interpretatie?

Antwoord

Het administratief toezicht houdende de naleving van de taalwetgeving door de gemeentebesturen van het administratief arrondissement Brussel-Hoofdstad is geen federale materie.

Artikel 7 van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen vertrouwt de uitoefening van het administratief toezicht toe aan de gewesten. Het is derhalve de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest die terzake bevoegd is.

Ik verzoek u derhalve u te richten tot deze overheid teneinde een antwoord op uw vraag te krijgen.