1999 - 2004

Vragen voor de Minister-president en minister van Financiën, Begroting, Buitenlands beleid en Europese aangelegenheden, Patrick Dewael

20 June 2002

Vraag om uitleg over de stand van zaken in verband met de uitvoering van Lambermont

Vraag

De zgn. Lambermont-staatshervorming die de regering-Verhofstadt heeft uitgedokterd, is een slecht akkoord voor Vlaanderen en wordt bovendien ook nog slecht uitgevoerd.

Enkele vaststellingen :
- Vooropgezette data worden niet gerespecteerd. Een voorbeeld: eerst werd door Minister Gabriels vooropgesteld dat de overheveling van de bevoegdheid i.v.m. buitenlandse handel voor de zomervakantie een feit zou zijn. Nauwelijks een maand later verklaarde dezelfde Minister dat "wat landbouw en buitenlandse handel betreft de operatie alleszins moet beëindigd zijn eind oktober van dit jaar".
- Er is de blijvende onduidelijkheid over de bevoegdheden die overgeheveld worden. Zo zijn er bijvoorbeeld de problemen rond de bevoegdheid over de brandweer en over de kerkfabrieken.
- De overheveling van de bevoegdheid inzake ontwikkelingssamenwerking zit muurvast, wegens gebrek aan eensgezindheid daarover onder de meerderheidspartijen.Enkele maanden geleden verklaarde de Minister-president dat er slechts twee pijnpunten waren bij de uitvoering van Lambermont: de pensioenlasten van de BDBH en de samenstelling van de raad van bestuur van het Belgische Interventie- en Restitutiebureau (BIRB). De moeizame gang van zaken i.v.m. de concrete uitvoering van Lambermont wijst er evenwel op dat er veel meer pijnpunten zijn dan deze twee.Vraag : Wat is stand van zaken in de diverse bevoegdheidsdomeinen inzake overheveling van bevoegdheden, personeel en middelen zoals voorzien door Lambermont en wat is de stand van zaken inzake de vele samenwerkingsakkoorden die nodig zijn om Lambermont operationeel te maken?Antwoord Zie het antwoord dat door Minister Van Grembergen werd verstrekt