1999 - 2004

Vragen voor minister van Mobiliteit, Openbare werken en Energie, Gilbert Bossuyt

1 July 2003

Vraag om uitleg over de spoorweginvesteringen in Vlaanderen

Vraag

De heer Ludwig Caluwé : Mevrouw de voorzitter, mijnheer de minister, in de volgende weken zullen er voor Vlaanderen erg belangrijke beslissingen worden genomen.We moeten er ons over beraden of daar tijdens het reces geen parlementaire vergaderingen over moeten worden georganiseerd. Ik denk in het bijzonder aan de spoorweginvesteringen. Daarover werd trouwens unaniem een voorstel van resolutie goedgekeurd in het Vlaams Parlement.

Vorige week werd in de pers gesteld dat er met de gewesten zou worden overlegd. Is dat gebeurd ? Ik weet dat dat niet formeel kan gebeuren, maar zijn er een informele contacten geweest ? Ik kan moeilijk aannemen dat niet eerst wordt nagegaan of de beslissingen gedragen worden door de regionale niveaus.

Ik maak even de vergelijking met het PPS-project voor de luchthaven van Deurne.Voor de formele start werd eerst nagegaan of het project een kans op slagen heeft. Er wordt gezegd dat Vlaanderen de mogelijkheid zal krijgen om investeringen die niet in het federale plan zijn opgenomen, zelf te betalen. Dat verschilt echter van wat in het voorstel van resolutie staat, namelijk dat er een objectieve behoefteanalyse moet komen. Daaruit zal dan blijken welke investeringsprojecten prioritair zijn. Vlaanderen zou hoogstens aan prefinanciering doen.

Als we echt de bevoegdheid krijgen, willen we daar ook de middelen voor krijgen. Hebt u dat duidelijk gemaakt tijdens het informeel overleg ?

Minister Gilbert Bossuyt : Mijnheer Caluwé, mijn antwoord zal kort zijn. De voormalige ministerpresident en voormalige minister vice-president maken deel uit van het onderhandelingsteam. Ze zijn erg goed op de hoogte van wat er in Vlaanderen leeft. Ik heb als jong minister niet nagelaten om onze mening en diepste gevoelens kenbaar te maken. De Vlaamse regering heeft op dit ogenblik geen officiële partner.We kunnen alleen maar proberen te wegen op de onderhandelingen, maar hebben niet alles in handen

De heer Ludwig Caluwé : Ik neem daar akte van.