1999 - 2004

Vragen voor Minister van Leefmilieu, Landbouw en Ontwikkelingssamenwerking, Jef Tavernier

22 April 2004

Vraag om uitleg over de landbouwgronden van de kolonie van Merksplas

Vraag

De heer Ludwig Caluwé : Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, een aantal boeren hebben vorige zaterdag actie gevoerd op de gronden van Pidpa, gelegen op het domein van de voormalige kolonie van Merksplas. Ze ploegden uit protest 25 hectare braakliggende grond om en zaaiden er maïs op. Ze protesteren omdat de gronden al jaren braak liggen. Twee jaar geleden ondernamen ze een gelijkaardige actie, maar zonder resultaat. Er zou sprake zijn van een structuurplan en een ruilverkavelingsprocedure, maar de zaak schiet niet op.

Mijnheer de minister, kunnen - in afwachting van een definitieve oplossing - deze gronden toch al voor landbouwdoeleinden worden gebruikt ? Wat zal de definitieve oplossing zijn ? Welke stappen werden ondertussen gezet ?

Minister Jef Tavernier : Mijnheer de voorzitter, mijnheer Caluwé, wat dit weekend in Merksplas is gebeurd, kan ik als minister van Landbouw en van Leefmilieu alleen maar betreuren.De gronden die dit weekend werden omgeploegd, 33 hectare in totaal, zijn geen eigendom van de Vlaamse overheid, maar van de drinkwatermaatschappij Pidpa die daar een drinkwaterwinning bezit. Het is dus onterecht te stellen dat de gronden daar geen functie vervullen en zomaar braak liggen.

U verwijst naar het structuurplan. Het klopt dat de VLM een inrichtingsplan heeft opgemaakt voor de beide kolonies, de kolonie van Merksplas en die van Wortel. Dat inrichtingsplan is tot stand gekomen op basis van een consensus tussen zeven verschillende partijen : Pidpa, de gemeentebesturen van de vorige gemeentelijke legislatuur van Merksplas en Rijkevorsel, de afdeling Natuur, de afdeling Bos en Groen, de Stichting Kempisch Landschap en het lokaal platform voor behoud Merksplas Kolonie.

Dat inrichtingsplan werd door mijn voorganger, mevrouw Dua, goedgekeurd. Ik druk ook heel uitdrukkelijk mijn steun uit voor het plan. Ik beschouw het als referentie voor het grondgebruik in de omgeving. Blijkbaar erkent het huidige gemeentebestuur van Merksplas het plan niet en die veranderde houding van het gemeentebestuur vormt een probleem.

De gronden die dit weekend werden omgeploegd, zijn in het inrichtingsplan opgenomen als gronden met een hoofdfunctie natuur en bos en dienen als zogenaamd infiltratiegebied voor Pidpa. Volgens datzelfde inrichtingsplan zou een protocol worden gesloten tussen Pidpa, de afdeling Bos en Groen en de afdeling Natuur. Dat protocol heeft tot doel de gronden die in eigendom zijn van Pidpa in beheer te geven aan deze twee afdelingen. Dat protocol is al twee jaar bij Pidpa, maar het bedrijf schijnt daarmee geen haast te willen maken. Tot op heden is dat protocol dus nog niet ondertekend. Ik stel dit samen met jullie vast.

Ik wil hierbij dus benadrukken dat het geen gronden zijn van de Vlaamse overheid of de VLM, maar Pidpa-gronden, en dat het afgesproken inrichtingsplan niet wordt uitgevoerd zoals gewenst en afgesproken omdat Pidpa de samenwerkingsovereenkomst niet ondertekent.

U haalt zelf de ruilverkaveling aan. In de regio lopen nog een aantal andere projecten, met als rode draad de gemeente Merksplas. Zo is er het natuurinrichtingsproject Turnhouts Vennengebied- West, en is er overleg opgestart rond de Zandvenheide.

De sleutel van dit verhaal is grond. Ik wil de leden van deze commissie eraan herinneren dat wij een ontwerp van decreet over de Grondbank hebben opgesteld. Een grondbank zou een oplossing bieden voor tal van problemen in de regio. Eén groep van leden heeft in deze commissie ervoor gekozen om het decreet over de Grondbank niet af te werken.

De heer Jos De Meyer: Mijnheer de minister, die uitspraak is volledig voor uw rekening. Als u echt had gewenst dat dit decreet er kwam, dan had u daarover vooraf een gesprek kunnen organiseren

Minister Jef Tavernier : Ik neem akte van wat u zegt. In elk geval verwonderen uw woorden mij. Ik neem mij voor nog tijdens deze zittingsperiode alle betrokkenen rond de tafel te brengen, zodat ze kunnen worden gedeblokkeerd. In afwachting blijf ik het inrichtingsplan gebruiken als leidraad voor het grondgebruik in de kolonies.

De heer Ludwig Caluwé : Ik dank de minister voor zijn antwoord. Ik betreur het dat de instellingen de hete aardappel aan elkaar doorgeven. Misschien is het inrichtingsplan niet evenwichtig, en leidt dat tot tegenstellingen ? Wellicht had men al een drietal jaar geleden de zaak moeten deblokkeren. Er wordt gesproken over het inrichtingsplan. Maar wat is volgens het gewestplan de bestemming van de gronden die vandaag al zijn omgeploegd ?

Minister Jef Tavernier :Volgens het inrichtingsplan zouden die gronden als hoofdfunctie natuur en bos hebben.

De heer Ludwig Caluwé :Volgens het gewestplan is hun functie landbouw.

Minister Jef Tavernier : Dat is zo.

De heer Ludwig Caluwé : Zolang het inrichtingsplan niet is goedgekeurd, blijft dat zo.

Minister Jef Tavernier : Dat is de grond van de zaak. Op een bepaald ogenblik was er een akkoord. Vandaag echter staan twee partijen weigerachtig om het uit te voeren : de gemeente Merksplas en ook Pidpa aarzelt enigszins. Dat leidt ertoe dat een opgemaakt protocol en een reeks afgesproken zaken niet worden ondertekend en uitgevoerd. Ik zal de mensen rond de tafel brengen. Ik denk niet dat we daarvan wonderen mogen verwachten, maar misschien kan dat in de toekomst bijdragen tot een akkoord.