1999 - 2004

3 March 2004

Voorstel van decreet houdende invoering van 11 juli als Vlaamse vakantiedag van de heren Kris Van Dijck, Ludwig Caluwé, Sven Gatz, Norbert De Batselier en Dirk Holemans

TOELICHTING DAMES EN HEREN,

In de plenaire vergadering van 10 juli 1996 werd de resolutie aangenomen van de heren Christiaan Vandenbroeke, Jean-Marie Bogaert en Kris Van Dijck betreffende de erkenning van de officiële feestdag van de Vlaamse Gemeenschap als betaalde feestdag (Parl. St. Vl. Parl. 1995-1996, nr. 246/1). De tekst van de resolutie luidde als volgt :

"Het Vlaams Parlement :

- verzoekt de minister-president van de Vlaamse regering een overleg op gang te brengen met zijn collega's van de andere gemeenschapsregeringen om tot een gezamenlijke standpuntbepaling te komen met betrekking tot het toevoegen van de officiële feestdag van de gemeenschappen aan de lijst van de betaalde feestdagen ;

- gelast de minister-president van de Vlaamse regering om samen met zijn collega's van de andere gemeenschapsregeringen bij de federale overheid aan te dringen op een volwaardige erkenning als betaalde feestdag van de officiële feestdag van de respectieve gemeenschappen van ons land.".

Bijna acht jaar later staan we even ver als toen : 11 juli is nog altijd geen officiële betaalde feestdag, maar voor velen nog altijd een werkdag. Vlaanderen is trouwens niet bevoegd om officiële betaalde feestdagen vast te leggen. Dat is een federale bevoegdheid. De Vlaamse regering wil echter heel Vlaanderen op 11 juli aan het feesten brengen.

Veel lokale besturen kennen 11 juli al als een lokale feestdag toe, maar niet allemaal. De feestdag van de Vlaamse Gemeenschap is immers niet meteen van lokaal niveau.

Ondertussen is de bevoegdheid voor de provincies, steden en gemeenten overgeheveld naar het Vlaamse Gewest. Dat brengt met zich mee dat Vlaanderen autonoom regels kan uitvaardigen voor zijn eigen diensten en voor de besturen waarover het de voogdij heeft.

Dit voorstel van decreet strekt ertoe van 11 juli een verplichte Vlaamse vakantiedag te maken voor het personeel van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaams Parlement, de Vlaamse openbare, wetenschappelijke en andere instellingen, de provincies, steden en gemeenten en alle vormen van intergemeentelijke samenwerking.

Buiten de wettelijk vastgestelde betaalde feestdagen, beschikken deze instanties immers nog over een zekere vrijheid om andere feestdagen toe te kennen aan hun personeel. Die kunnen verschillen van gemeente tot gemeente en tussen de administratieve diensten.

Het is de bedoeling dat één van die vrij te bepalen dagen verplicht de dag van 11 juli zou zijn.

Er zijn dan geen supplementaire kosten, vermits een andere dag zal moeten wegvallen.

Zodoende wordt een begin van uitvoering gegeven aan de resolutie, binnen de huidige Vlaamse bevoegdheden. Uiteraard zou het beter zijn dat 11 juli effectief een officiële feestdag wordt, maar gezien het in de resolutie gevraagde overleg daarover vooralsnog niet tot resultaten leidt, vormt het voorstel een eerste stap.

Commentaar bij de artikelen Artikel 1

Dit artikel vereist geen toelichting.

Artikel 2

In artikel 2 worden alle diensten of instellingen opgesomd waarvoor de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaamse Gewest bevoegd zijn.

Artikel 3

Artikel 3 bepaalt dat voor de diensten, instellingen of structuren opgesomd in artikel 2, 11 juli een verplichte vakantiedag wordt. De term officiële of wettelijke feestdag wordt hier niet gebruikt omdat het bepalen van de wettelijke feestdagen een federale bevoegdheid is. Om die reden wordt de nieuwe term "vakantiedag" ingevoerd.

Deze dag moet door de diensten, instellingen en structuren worden vastgelegd binnen de bestaande niet-wettelijke, vrij te kiezen vakantiedagen.

Kris VAN DIJCK, Ludwig CALUWÉ, Sven GATZ, Norbert DE BATSELIER, Dirk HOLEMANS

VOORSTEL VAN DECREET Artikel 1

Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Artikel 2

Dit decreet is van toepassing op de openbare instellingen die afhangen van de Vlaamse Gemeenschap of het Vlaamse Gewest, de Vlaamse provincies en gemeenten, alle samenwerkingsverbanden tussen deze gemeenten, OCMW's en gemeentebedrijven.

Artikel 3

Voor de personeelsleden van de diensten, instellingen of structuren, bedoeld in artikel 2, is 11 juli een Vlaamse vakantiedag. Deze dag wordt door deze diensten, instellingen en structuren opgenomen uit het contingent vrij te bepalen vakantiedagen.

Kris VAN DIJCK Ludwig CALUWÉ Sven GATZ Norbert DE BATSELIER Dirk HOLEMANS