1999 - 2004

Vragen voor de Minister-president en minister van Financiën, Begroting, Buitenlands beleid en Europese aangelegenheden, Patrick Dewael

24 October 2001

Actuele Vraag over het samenwerkingsakkoord over de NMBS tussen de federale overheid en de gewesten

Vraag

De Voorzitter: Aan de orde zijn de samengevoegde actuele vragen van de heer Caluwé tot de heer Dewael, minister-president van de Vlaamse regering, en van de heer Penris tot de heer Stevaert, minister vice-president van de Vlaamse regering, Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie, over het samenwerkingsakkoord tussen de gewesten en de federale overheid betreffende de NMBS. Minister Stevaert zal op deze vragen antwoorden.

De Heer Ludwig Caluwé: Ondanks een aantal moties van dit parlement, heeft de Vlaamse regering zich akkoord verklaard met een zeer slecht spoorweginvesteringsplan, dat onder meer de spoorwegen onvoldoende middelen verschaft, de 60/40-verhouding behoudt en de verbindingen naar de zeehavens niet uit deze verhouding licht.

Na dreigingen van de PS om de herstructurering van de NMBS niet goed te keuren, keurde de Vlaamse regering prompt het samenwerkingsakkoord goed.

Zal hierover een grondige discussie in dit parlement, eventueel op basis van een negatief SERV-advies, mogelijk zijn, zelfs indien de resultaten ervan een heronderhandeling noodzakelijk maken ? Deze vraag wordt nog prangender nu de Raad van State in zijn advies het samenwerkingsakkoord, waardoor pre- en cofinanciering door het Vlaams Gewest mogelijk worden, verwerpt.

De Heer Jan Penris: De PS wou de bespreking van het wetsontwerp over de NMBS-hervormingen uitstellen tot de Vlaamse regering het samenwerkingsakkoord met de NMBS had bekrachtigd. De Vlaamse regering heeft intussen een ontwerp van decreet klaar inzake het meerjareninvesteringsplan 2001-2012. Wordt in dat ontwerp van decreet rekening gehouden met de resolutie goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 20 juni 2001 ?

Minister Steve Stevaert: Daar waar CD&V co- en prefinanciering enkele maanden geleden verwaarloosbaar vond, beschouwen ze het nu blijkbaar als belangrijk. Zelfs de Raad van State merkt op dat het een belangrijke stap voorwaarts betekent voor Vlaanderen. In het ontwerp van decreet behouden wij evenwel de co- en prefinanciering. Het is uiteindelijk aan het Vlaams Parlement om zich daarover uit te spreken.

De Heer Jan Penris In hoeverre houdt de Vlaamse regering rekening met onze resolutie ? Ik heb er evenwel alle vertrouwen in dat de Vlaamse regering op federaal niveau zal aandringen om de ontsluiting van Zaventem en van de Vlaamse havens uit de 60/40-verdeelsleutel te lichten.

De Heer Ludwig Caluwé: Dat staat niet in het ontwerp van decreet dat de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd. Zelfs van het ultieme schaamlapje - pre- en cofinanciering - blijft na de uitspraak van de Raad van State niets meer over. Weigeren daarmee rekening te houden, zal alleen maar voortdurende juridische problemen veroorzaken. Ik hoop dat het Vlaams Parlement zijn resolutie trouw blijft en het akkoord niet goedkeurt.