1999 - 2004

Vragen voor Minister van Economie, Buitenlands Beleid, Buitenlandse Handel en Huisvesting, Jaak Gabriëls

20 November 2002

Actuele Vraag over de heronderhandeling van het samenwerkingsakkoord i.v.m. het Agentschap voor Buitenlandse Handel

De heer Ludwig Caluwé: Vorige week vroeg minister Gabriels om de stemming over het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en de gewesten met betrekking tot de oprichting van een Agentschap voor Buitenlandse Handel te verdagen. Hij argumenteerde dat er opnieuw gesprekken over het samenwerkingsakkoord moeten worden georganiseerd, omdat de tekst niet duidelijk genoeg is.

Federaal minister Neyts zei de dag daarop in de Senaat dat de tekst nochtans duidelijk is, en ik treed haar daarin bij. Volgens het samenwerkingsakkoord is het mogelijk dat in naam van het agentschap zendingen worden georganiseerd waar Vlaanderen niet achter staat. Het Vlaams Gewest staat intussen wel in voor 62 percent van de financiering.

Er is geen behoefte aan uitstel van de goedkeuring van het samenwerkingsakkoord maar wel aan afstel.

Minister Jaak Gabriels: Ik heb gevraagd om de stemming over de definitieve goedkeuring voor de oprichting van een Agentschap voor Buitenlandse Handel uit te stellen omdat er onduidelijkheid bestaat over een aantal interpretatiemogelijkheden. Zodra er duidelijkheid is, zal het voorstel van decreet aan het parlement worden voorgelegd. Omdat het gaat om een verdrag, dienen de vier verdragssluitende partijen bij de wijzigingen te worden betrokken.

Het is noodzakelijk om het voorstel van decreet voor het einde van dit jaar goed te keuren. Vanaf 1 januari 2003 is er anders immers geen legale basis om het personeel dat aan Vlaanderen is toegewezen in het kader van de buitenlandse handel, te betalen. Na het bezoek van minister Neyts aan Australië en Nieuw-Zeeland zullen we rond de tafel gaan zitten om duidelijkheid te scheppen. Het is uitgesloten dat Vlaanderen in een minderheidspositie wordt geplaatst.

De heer Ludwig Caluwé: De minister heeft niets gezegd over de inhoud van de bepalingen. Bijlage 2 bij het akkoord moet worden gewijzigd, anders is de tekst in strijd met de uitspraak van minister Vande Lanotte dat er geen enkele zending van het Agentschap kan plaatsvinden zonder de goedkeuring van alle gewesten.

Minister Jaak Gabriels: De SERV was positief over de goedkeuring van het voorstel van decreet. We zullen met de betrokken partijen rond de tafel gaan zitten om na te gaan wat sommigen van mening heeft doen veranderen.