1999 - 2003

Vragen voor Minister van Ambtenarenzaken en Modernisering van de openbare besturen, Luc Van den Bossche

7 May 2001

Schriftelijke Vraag over het ter beschikking stellen door de federale overheid van Euro-minikits aan zijn werknemers

Vraag

Door het commissariaat voor de Euro worden werkgevers aangezet om hun werknemers bij het einde van dit jaar een zogenaamde Euro-minikit cadeau te doen. De minikit bevat voor 12,40 Euro aan nieuwe muntstukken.

Des te meer burgers voorafgaandelijk over nieuwe muntstukken beschikken, des te makkelijker zullen de winkeliers, die voor het overige zullen instaan voor de omruiling, het hebben om deze operatie goed te laten verlopen.

Zal de federale overheid het goede voorbeeld geven en zijn werknemers ook zelf bij het einde van het jaar een dergelijke minikit ter beschikking stellen?

Antwoord

Mijn collega Didier Reynders heeft aan de Minister van Begroting en aan mijzelf de vraag gesteld of de federale overheid aan de totaliteit van zijn personeel een zogenaamde Euro-minikit zou aanbieden als een soort eindejaarsgeschenk ter kennismaking met de nieuwe munt.

Deze minikit met Euromunten voor een waarde van omgerekend 500 BEF zou op fiscaal vlak als bijkomend sociaal voordeel beschouwd worden dat fiscaal vrijgesteld is. Een van de voorwaarden hiertoe was o.m. dat de werkgever die kits effectief materieel ter beschikking moet stellen van zijn werknemers.

Op basis van de door de Minister van Financiën verstrekte ramingen kon uitgemaakt worden dat de eigenlijke minikits voor de totale federale overheid in de ruime zin van het woord (departementen, wetenschappelijke instellingen, parastatalen, bijzondere korpsen) ongeveer 80 mio BEF zouden kosten (160.000 man à 500 BEF) en dat ook een specifiek distributiecircuit voor de materiële verdeling van de kits zou moeten worden opgezet dat aanzienlijke kosten met zich zou meebrengen.

Gelet op de grote budgettaire impact van deze distributie van Euro-minikits als een soort eindejaarsgeschenk en het feit dat 2001 een moeilijk budgettair jaar is gebleken waarbij elke uitgave aan zijn wezenlijke noodzaak dient getoetst te worden heeft mijn collega van Begroting het niet opportuun geacht op het verzoek van de Minister van Financiên in te gaan.

Ook dient erop gewezen te worden dat in een recent verleden door de federale overheid ernstige budgettaire inspanningen werden gedaan om aan het federale ambtenarenkorps substantiële voordelen te bezorgen, zoals daar ondermeer zijn de verhoogde tussenkomst van de overheid als werkgever in de vervoerskosten met openbaar vervoer voor het woon-werkverkeer; de omniumverzekering voor het gebruik van eigen wagen voor dienstredenen; verhoogde kilometervergoeding voor het gebruik van eigen voertuig voor dienstredenen...

Deze inspanningen hebben uiteraard hun budgettaire repercussie. In vergelijking hiermee werd de distributie van Euro-minikits niet als een eerstelijnsprioriteit beschouwd en werd de kost ervan als te zwaar bevonden.