1999 - 2003

Vragen voor Minister van Economie en Wetenschappelijk Onderzoek, Charles Picqué

17 December 2001

Schriftelijke Vraag over de gerenoveerde appartementen van Karel van Lorreinen

Vraag

De appartementen van Karel van Lorreinen (Lotharingen) zijn gelegen aan het Brusselse Museumplein, vlakbij het Koninklijk Paleis. Ze zijn reeds geruime tijd met federale middelen gerenoveerd. Mijn vragen zijn de volgende:

a) Sedert wanneer precies zijn de renovatiewerken voltooid?

b) Wordt dit unieke gebouw geklasseerd?

c) 1. Hoeveel bedraagt het totaal aan middelen die de federale overheid voor het restaureren van deze gebouwen betaald heeft?
2. Uit welke begroting (post + jaar) heeft men deze middelen geput?

d) Zijn de ruimtes vrij toegankelijk voor het grote publiek?
1. Zo ja, op welke dagen en uren zijn de lokalen te bezichtigen?
2. Zo neen, waarom niet? Zullen ze dat in de nabije toekomst wel zijn? Zo ja, vanaf wanneer? Zo neen, waarom niet?

e) Kunnen deze lokalen gehuurd worden voor bepaalde evenementen en onder welke voorwaarden?

f) Zijn deze lokalen toegankelijk voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers?

Antwoord

Het Geachte Lid gelieve hierna het antwoord op zijn vraag te vinden.

Het renoveren van de appartementen van Karel van Lotharingen, die zich in een vleugel van de Koninklijke Bibliotheek bevinden, was onderdeel van een grootscheepse renovatiecampagne van de Regie der Gebouwen in het kader van "Brussel 2000, culturele hoofdstad van Europa". Deze appartementen, met hun rijkelijk versierde zijden stoffen en voorwerpen uit de collecties van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (Departement Kunstnijverheden en Departement Muziekinstrumenten), werden ingericht als een permanente tentoonstelling van de XVIIIe eeuw.

a) De opening voor het publiek van dit Museum van de XVIIIe eeuw, die oorspronkelijk gepland was voor april 2000, vond uiteindelijk pas op 8 december 2001 plaats. Wegens een probleem met de airconditioning, waarvoor aanvankelijk geen budget uitgetrokken was, kon de datum die vastgelegd was niet gehaald worden.

b) Neen. Voor de bescherming van het patrimonium zijn de Gewesten bevoegd, in casu de Staatssecretaris voor Monumenten en Landschappen van de Regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

c) Het is de Regie der Gebouwen die de budgetten beheerd welke de federale Regering voor dergelijke renovaties toekent, en die belast is met de nodige werkzaamheden. Ik nodig het Geachte Lid uit zijn vraag te stellen aan mijn Collega de Minister die bevoegd is voor de Regie der Gebouwen.

d) De appartementen van Karel van Lotharingen zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 13 tot 17 uur en op zaterdag van 10 tot 17 uur voor het publiek toegankelijk. Op woensdag, zondag en de wettelijke feestdagen alsook de laatste week van augustus en december zijn ze gesloten.

e) Ja. De prijzen voor het afhuren van de zalen van de Koninklijke Bibliotheek van België zijn vastgelegd conform de tabel die als bijlage opgenomen is bij het ministrieel besluit van 28 september 2001. De appartementen van Karel van Lotharingen kunnen ook voor privé-recepties afgehuurd worden.

f) Ja. De lokalen zijn toegankelijk voor minder mobiele mensen.