1999 - 2003

Vragen voor Minister van Mobiliteit en Vervoer, Isabelle Durant

21 June 2001

Mondelinge Vraag over de reactie van de minister op de resolutie die door het Vlaams Parlement werd goedgekeurd in verband met het investeringsplan van de NMBS

Vraag

Morgen maakt de Vlaamse Regering haar advies op met betrekking tot het investeringsplan van de NMBS vooraleer dat de federale regering daarover, naar verluidt in de loop van de volgende week, een beslissing zal nemen. Het Vlaams Parlement heeft gisteren hierover een resolutie goedgekeurd, waarvan we mogen aannemen dat de regering dit standpunt zal volgen. Het gedeelte van de resolutie dat unaniem goedgekeurd werd, bevat volgende elementen:

"Het Vlaams Parlement vraagt aan de Vlaamse regering:
- enkel nog adviezen uit te brengen over lange termijnplanning voor spoorinvesteringen voor zover ze gebaseerd zijn op een strategisch plan waarin de exploitatiebehoeften en de infrastructuurinvesteringen op elkaar afgestemd zijn en waarin de prioriteiten op een objectieve manier kunnen vastgesteld worden. Deze moeten vergezeld zijn van een maatschappelijke kosten-baten analyse, waaronder een strategische MER.
- Aan de eventuele goedkeuring van een investeringsplan voor de periode 2003-2012 minstens volgende voorwaarden te verbinden:

1. Het bekomen van de NMBS van een overzicht van de projecten welke komen te vervallen indien het netto te financieren saldo niet wordt gefinancierd.

2. Het onttrekken aan de regionale verdeling van de nationale economische en strategische investeringen voor het reizigersverkeer, met name de ontsluiting van de luchthaven Zaventem, en voor het goederenverkeer, in casu de spoorprojecten m.b.t de drie grootste zeehavens

3. Het realiseren van alle spoorinvesteringen, tot ontsluiting van de Vlaamse zeehavens en de luchthaven van Zaventem, voorzien in het huidige plan, voor 2000

4. Het voorzien van voldoende uitbreidingsinvesteringen in een opwaardering van het binnenlands reizigersverkeer in het algemeen en de voorstadsnetten rond Antwerpen en Gent in het bijzonder

5. Het opzetten van een controlesysteem dat op een transparante wijze toelaat verdeelsleutels te controleren. Hiertoe dienen uniforme regels te worden vastgesteld die onder meer het strikte principe van het territorialiteitsbeginsel bijsturen, in functie van de bediende haltes en stopplaatsen."

Deelt de minister de verzuchtingen die door het Vlaams Parlement naar voren gebracht werden en zal zij ervoor ijveren dat het federale spoorakkoord in functie van het standpunt van het Vlaams Parlement gewijzigd wordt?

Antwoord

Mevrouw Isabelle Durant, Op het overlegcomité van 7 juni jl. hebben de federale en de gewestregeringen beslist dat de gewesten tegen 22 juni een advies moeten geven over de investeringen in de NMBS. Ik heb de resolutie van het Vlaams Parlement gelezen en ik wacht nu nog op het advies van de Vlaamse regering. Morgen zal ik de vertegenwoordigers van de drie gewestregeringen ontmoeten. Op basis van hun adviezen zal de ICMIT een samenwerkingsakkoord voorbereiden met betrekking tot de vergunningen inzake ruimtelijke ordening.

Repliek

De heer Ludwig Caluwé (CVP). - Het is duidelijk dat de Vlaamse regering een groot probleem zou hebben mocht ze bij de minister een ander standpunt innemen dan dat wat unaniem door het Vlaams Parlement werd aangenomen. Ik neem aan dat wij daarover volgende week de definitieve discussie zullen voeren.