1995 - 1999

Vragen voor Minister van Sociale Zaken, De Galan

17 January 1997

Mondelinge Vraag over de kinderbijslag

Vraag

De studenten die onderwijs volgen aan het Europacollege te Brugge stellen vast dat zij geen recht hebben op kinderbijslag, ook al zijn zij nog geen 25 jaar en voldoen zij voor het overige ook volledig aan de voorwaarden.

Nochtans lijkt het mij dat de lessen in het Europacollege minstens naar de geest voldoen aan de voorwaarden van artikel 1 van het koninklijk besluit van 30 december 1975. Het gaat hier immers om onderwijs dat omwille van het aantal lesuren, de seminariewerken en te volgen conferenties, enkel voltijds kan gevolgd worden.

Kan u mij exact de redenen geven waarom het les volgen aan het Europacollege niet voldoet aan de voorwaarden waaronder kinderbijslag kan toegekend worden ?

Bent u bereid de reglementering derwijze te herzien dat de cursussen aan het Europacollege toch onder de voorwaarden van koninklijk besluit vallen?

Antwoord

Ik heb de eer het geachte lid mede te delen dat de voorwaarden waaronder kinderbijslag wordt verleend ten behoeve van het kind dat onderwijs volgt, vastgesteld zijn in een koninklijk besluit van 30 december 1975. Artikel 4 van dit besluit handelt in het bijzonder over de voorwaarden die het kind dat ingeschreven is in een instelling voor hoger onderwijs moet vervullen terwijl artikel 5 preciseert welk hoger onderwijs in overweging dient te worden genomen voor de toepassing van artikel 4.

Inzonderheid wordt in artikel 5 bedoeld het universitair onderwijs of het hoger onderwijs bij de wet erkend alsook het Belgisch hoger niet-universitair onderwijs dat als dusdanig wordt aangezien bij toepassing van de reglementering betreffende de inrichting van dit onderwijs.

Gezien het feit dat het onderwijs verstrekt door het Europacollege niet voorkomt in één van de verschillende categorieën van onderwijs bedoeld in artikel 5, kan het niet worden beschouwd als hoger onderwijs. De kinderbijslag kan bijgevolg niet worden toegekend bij toepassing van voormelde wettelijke bepalingen.

Evenwel, zoals het geachte lid opmerkt, zou de kinderbijslag kunnen worden overwogen bij toepassing van artikel 1 van het besluit. Dit artikel laat toe de kinderbijslag te verlenen ten behoeve van het kind dat in één of verscheidene onderwijsinstellingen onderwijs volgt; de lessen moeten gegeven worden gedurende ten minste 15 uren per week, verdeeld over ten minste zes halve dagen en met ten minste een les van 45 minuten per halve dag. Uit verschillende controles uitgevoerd door de diensten van de Rijksdienst voor Kinderbijslag voor Werknemers, is gebleken dat de voorwaarden bepaald in artikel 1 niet vervuld waren. Ik overweeg niet om de voorwaarden van het koninklijk besluit van 30 december 1975 te wijzigen in de zin zoals u voorstelt.